Mijn bestelling

Items: 0
Prijs: €0,00

Hoe is dit verhaal begonnen?


Danielle van Dam en Michel Arends reisden in 2000 voor het eerst naar het bijzondere land Australië. In de jaren die daarop volgden, hebben zij kunnen ervaren hoe diepgeworteld de Aboriginal cultuur verbonden is met het land. Tijdens deze reizen hebben zij een realistisch, maar soms triest beeld gezien van de manier waarop de Aboriginal cultuur vertegenwoordigd is in Australië. Een land waarin de Westerse manier van leven vaak haaks staat op de manier waarop de Aboriginals invulling willen geven aan hun eigen cultuur en gewoontes.
In de afgelopen jaren hebben zij ook kunnen zien dat het begrip en geloof in elkaars cultuur van essentieel belang is voor de toekomst van Australië en dat Aboriginals steeds meer deel uit gaan maken van de totale samenleving.

Een goed voorbeeld daarvan is het excuus dat de Australische regering heeft gemaakt naar de Aboriginals toe en in het bijzonder aan de ‘stolen generation’ (Aboriginal kinderen, waarvan bewezen kon worden dat 1 van de biologische ouders niet-Aboriginal was, werden tussen 1920 en 1970 bij hun families weggehaald en ondergebracht bij blanke Australische gezinnen).
Op 13 februari 2008 biedt Prime Minister Kevin Rudd namens de Australische regering officieel haar excuus aan met de volgende woorden:

“Voor de pijn, het lijden en het kwetsen van de gestolen generaties, hun nageslacht, achtergebleven families en gemeenschappen, zeggen wij sorry. Tegen moeders en vaders, broers en zussen, voor het uiteenscheuren van families en gemeenschappen, zeggen wij sorry. En voor de onwaardige behandeling en vernedering van een trots volk met een trotse cultuur, zeggen wij sorry”.

Een belangrijke stap om het gat tussen de oorspronkelijke bewoners -de Aboriginals- en de niet oorspronkelijke bewoners te verkleinen.

Na marktonderzoek te hebben gedaan, kwamen Danielle en Michel er achter dat de Aboriginal kunst uit Australië niet of nauwelijks vertegenwoordigd was in Nederland en de rest van Europa, ondanks het feit dat tienduizenden Nederlanders jaarlijks naar dit fantastische land afreizen.
Met al deze opgedane kennis openden zij in 2007 de deuren van hun galerie in het hartje van Rotterdam, waarin zij hun passie en gevoel voor de Aboriginal kunst wilden delen met anderen.

Danielle en Michel proberen door middel van hun gedrevenheid en beleving Australië en de Aboriginal cultuur een stukje dichterbij Nederland te brengen. Dit doen zij in de 200m2 grote, commerciële galerieruimte met regelmatig wisselende exposities van moderne Aboriginal kunst, didgeridoocursussen en masterclasses.
Het logo in de vorm van een hand is een letterlijke handtekening en geeft vooral een eigen identiteit aan, maar is ook een vorm van respect naar deze eeuwenoude cultuur.

Sinds oktober 2009 deelt Aboriginal Art Gallery Rotterdam een ruimte met reisorganisatie Fivesenses met een gemeenschappelijk belang, namelijk het vertegenwoordigen van de cultuur en het land Australië.
Vanaf 2010 is Aboriginal Art Gallery Rotterdam verbonden aan Art.Trade Fair.Trade Australia en sinds 2013 aan de Indigenous Art Code. Het doel van deze organisaties en de hierbij aangesloten leden is, om op een eerlijke en ethisch verantwoorde manier de Aboriginal kunst te beschermen en te vertegenwoordigen en om op deze wijze op te komen voor de rechten van de kunstenaars. Het verbonden zijn aan deze organisatie sluit volledig aan bij de gedachte die Aboriginal Art Gallery Rotterdam probeert over te brengen.

Lees meer

Danielle en MichelOver aag 12

Over aag 13.JPGTanami.JPG

Over aag 11.JPGOver aag 16.JPG

Over aag 17.JPGOver aag 15.JPG

Ontwerp en realisatie: Digivisie – Rotterdam